Met steun van limburg.be Werkgroep Ongewervelden LIKONA - welkom
werkgroep ongewervelden
Homepage
Who are we?
Research / onderzoek
Reports / publications
documentatiecentrum
Agenda
Contact us!
calls for participation/meedoen?
Forum ongewervelden
Entomological_links
soortenlijsten
Mieren/Ants F. Vankerkhoven
kevers
wespen en bijen
 
Tips voor insectenvriendelijke tuinen.

Werkgroep Ongewervelden is een onderdeel van LIKONA (Limburgse Koepel Natuurstudies), Provincie Limburg (Vlaanderen, België)

Go to Likona


Bryolim, Likona werkgroep mossen.

Formicidae, Likona werkgroep mieren.b
Mycolim, Likona werkgroep paddestoelen.
 
werkgroep ongewervelden
Contact webdesign
 
     

• Nestgelegenheid voor wilde bijen. Nesting for wild bees.

>> ga terug naar de hoofdpagina 'insectenvriendelijke tuinen'

Nestkasten voor insecten. Vogels krijgen een eigen woning. Maar insecten?... Toch kan je ook hier de natuur én je tuin een handje helpen. Er bestaan insectenkasten die zorgen voor nestgelegenheid en voor extra bescherming tijdens de wintermaanden. In een tuin aangebracht hoeven ze niet eens op te vallen.


Kast voor metselbijen en sluipwespen. Nestblokken

>> bijenkistje >> nestblokken

Wilde bijen en wespen spelen in de natuur een belangrijke rol als natuurlijke bestuivers van planten. Ze leven niet in grote groepen en zijn ongevaarlijk voor de mens. Maar ook de roof- en sluipwespen zijn in onze tuinen onmisbaar als jagers van insectenplagen. Bovendien is het erg gemakkelijk om de diertjes in je tuin onder te brengen.

Naast bijen en wespen spelen meer insecten een onmisbare rol in de bevruchting van bloemen en in het gericht bestrijden van tuinplagen. Hommels zullen de vroege bloei van appel en peer ijverig opzoeken. Zweefvliegen, gaasvliegen, oorwormen en lieveheersbeestjes zijn dan weer grote bestrijders van bladluizen. Geef je tuin in het voorjaar een extra voorsprong met enkele van de bovenstaande ideeën.

>> Kijk ook even in de handel wat er aangeboden wordt. Soms kan je een vogelnestkastje met minimale middelen al geschikt maken voor bijen, solitaire wespen, hommels, vlinders of gaasvliegen.
>>
Vogelnestkastjes worden soms spontaan gekoloniseerd. Hommels en Hoornaars durven gebruik te maken van deze nestgelegenheid. Hommels nestelen graag in vogelnestkastjes die niet werden schoongemaakt. Hoornaars zoeken dan weer een voldoende grote en open (propere) ruimte.


(Foto toont de Hoornaar in een oude mezenkast.)

Insect accomodation can speed up the process of attracting (and keeping) insects in your garden. Especially maconry bee's and solitary wasps are easy to attract. Nesting is commercially available, but it is also easy to make.