Met steun van limburg.be Werkgroep Ongewervelden LIKONA - welkom
werkgroep ongewervelden
Homepage
Who are we?
Research / onderzoek
Reports / publications
documentatiecentrum
Agenda
Contact us!
calls for participation/meedoen?
Forum ongewervelden
Entomological_links
soortenlijsten
Mieren/Ants F. Vankerkhoven
kevers
wespen en bijen
 
Tips voor insectenvriendelijke tuinen.

Werkgroep Ongewervelden is een onderdeel van LIKONA (Limburgse Koepel Natuurstudies), Provincie Limburg (Vlaanderen, België)

Go to Likona


Bryolim, Likona werkgroep mossen.

Formicidae, Likona werkgroep mieren.b
Mycolim, Likona werkgroep paddestoelen.
 
werkgroep ongewervelden
Contact webdesign
 
     

• Documentatiecentrum Het Groene Huis. Documentation centre.

Het documentatiecentrum Het Groene Huis. Het Groene Huis is vlot bereikbaar via het Arboretum van het Provinciaal domein van Bokrijk. Het Groene Huis bezit het meest uitgebreide documentatiecentrum van Limburg voor natuurstudie. De meest toonaangevende standaardwerken en vaktijdschriften zijn hier raadpleegbaar of uit te lenen.

Het documentatiecentrum is gedurende het volledige jaar elke werkdag open tussen 10u - 12u en 13u30 - 17u. In het weekend is het documentatiecentrum enkel open op afspraak of tijdens evenementen in Het Groene Huis. U kan op voorhand de catalogus van Het Groene Huis doorzoeken.

Laatste aanwinsten voor het documentatiecentrum:

De Europese families van muggen en vliegen (Diptera): determinatie, diagnose, biologie.
Pjotr Oosterbroek, Herman de Jong en Liekele Sijstermans. Utrecht, KNNV Uitgeverij, 2005, 205 p.
Het boek presenteert een determinatietabel en familiebeschrijvingen van alle 129 in Europa voorkomende families van de muggen en vliegen. Het is geschreven door een drietal vooraanstaande Nederlandse specialisten. De uitgebreide determinatietabel is gemaakt naar een nieuw ontwerp. Ook de afwijkende of traditioneel lastige groepen worden hierdoor redelijk eenvoudig op naam gebracht. De tabel wordt ondersteund door meer dan 450 prachtige illustraties. Voor elke familie is een overzicht opgenomen van de literatuur, belangrijkste kenmerken en een toepasselijke samenvatting van de biologie. Inhoud en opzet van het boek zijn zowel geschikt voor de geïnteresseerde leek als voor de meer gevorderde liefhebber.

Hoverflies of Northwest Europe. Identification keys of the Syrphidae.
M.P. van Veen. Utrecht, KNNV Uitgeverij, 254p.
Determinatieboek voor de zweefvliegen van Noordwest-Europa (van de Noordkaap tot Duitsland en Midden-Frankrijk). Door de de vele afbeeldingen en verschillende nieuwe soorten (ook voor onze streken) een noodzakelijke gids voor het herkennen van deze mooie insecten in onze regio.

Spinnen. Leven op acht poten. Spinnen van België en Nederland onder de loep.
Herman Vanuytven. – S.l., Herman Vanuytven, 2005, 223 p.
In het enorme aanbod van natuurboeken zijn spinnen stiefmoederlijk behandeld. Ze zijn nu eenmaal niet zo populair. Vanuytven's boek behandelt de interessante en boeiende wereld van onze spinnen. De auteur bespreekt niet alleen voor de hand liggende onderwerpen zoals de giftigheid van spinnen, maar graaft ook dieper in elk facet van hun levenswijze.

De kevers van Midden-Europa - (volledige serie)
Freude H., Harde K. W. en Löhse G. A. Die Käfer Mitteleuropas. Krefeld, Goecke & Evers Verlag, vols.I tot XV, 1965-1998, 2004.
Dit Duitstalig standaardwerk in 15 volumes vormt het enige beschikbare determinatiewerk voor alle families en genera (Coleoptera) van Midden-Europa. Alle soorten die in Midden-Europa, of aan de grenzen hiervan kunnen voorkomen, werden in dit werk opgenomen. Meer dan 40 specilisten hebben aan deze publicatie meegewerkt. De laatste 4 volumes vormen aanvullingen op de overige 11 determinatiewerken. Volume 1 bevat een algemeen gedeelte en twee uitgebreide familiesleutels.

Vijver, sloot en plas.
Marten Scheffer en Jan Cuppen. Baarn, Tirion Uitgevers, 2005, 237 p.
Dit boek maakt de werking van ecosystemen op een heldere manier duidelijk. Hoe brasems het water troebel maken omdat ze in de modder hun eten opsnuffelen. De invloed van watervlooien op de helderheid van water. Hoe je zo natuurlijk mogelijk een vijver in je tuin kunt aanleggen en tientallen andere voortreffelijke raadgevingen.

Binnenkort aanwezig:

Geen titels in bestelling.

 

Raadpleeg online de collectie van Het Groene Huis via de catalogus van het PBL (Provinciale Bibliotheek Limburg). De online Vubis catalogus zoekt naar publicaties in de extrene provinciale diensten van de provincie Limburg. De catalogus is raadpleegbaar op trefwoorden en met bolean zoektermen. De locatiecode van elke publicatie vermeldt waar het werk zich bevindt. Voor insecten is dit overwegend het documentatiecentrum van Het Groene Huis.

>> Raadpleeg de online catalogus van Het Groene Huis.

Meer over het documentatiecentrum of Het Groene Huis?

Informatie over Het Groene Huis in Bokrijk of over het documentatiecentrum kan men vinden via de Limnet pagina's over Limburgse Natuurcentra.

At Het Groene Huis in Bokrijk (Genk), the documentation centre manages the largest collection of publications for nature studies in the Province of Limburg. Its catalogue can be consulted online. The documentation centre is each day open to the public between 10h-12h and 13h30-17h.