Met steun van limburg.be Werkgroep Ongewervelden LIKONA - welkom
werkgroep ongewervelden
Homepage
Who are we?
Research / onderzoek
Reports / publications
documentatiecentrum
Agenda
Contact us!
calls for participation/meedoen?
Forum ongewervelden
Entomological_links
soortenlijsten
Mieren/Ants F. Vankerkhoven
kevers
wespen en bijen
 
Tips voor insectenvriendelijke tuinen.

Werkgroep Ongewervelden is een onderdeel van LIKONA (Limburgse Koepel Natuurstudies), Provincie Limburg (Vlaanderen, België)

Go to Likona


Bryolim, Likona werkgroep mossen.

Formicidae, Likona werkgroep mieren.b
Mycolim, Likona werkgroep paddestoelen.
 
werkgroep ongewervelden
Contact webdesign
 
     

• Insectenvriendelijke tuinen. Insect gardens.

Tuinen insectenvriendelijk inrichten? Het natuurlijke landschap raakt meer versplinterd. Verkaveling beknibbelt op geschikte biotopen van talrijke diersoorten. Met onze tuinen kunnen we hier bescheiden tegen ingaan. Met een klein stukje 'natuur' aan huis creëren we eilandjes. Meerdere tuineilanden vormen samen ecologische schakels en stapstenen tussen natuurgebieden.

Onderstaande links klikken door naar tips hoe men een tuin meer insectenvriendelijk kan inrichten. Betekent deze tips meer werk? Beslist niet. Doorgaans betekent dit dat een aantal (overbodige) tuiningrepen verminderd tot stopgezet worden. Hoe meer de natuur met rust wordt gelaten, des te beter en gevarieerder zal het reageren. Is zo'n insectenvriendelijke tuin 'slordig' of 'niet netjes'? Elke tuinliefhebber kan zelf kiezen hoe ver hij/zij wil gaan. Ingrepen hoeven zefs niet op te vallen. Ook kleinschalige, verdoken en weinig zichtbare tuinaanpassingen bewijzen hun nut.

Tuintips van micro tot macro.

klik naar nestkasten voor insectenklik voor schuilplaatsenklik voor tuinbeplantingklik voor niches & microbiotopen

>> nestgelegenheid >> beschutting >> planten >> niches

Met minimale ingrepen kan men veel bereiken. Iedereen kan zelf bepalen welke mogelijkheden ruimtelijk aanwezig zijn. Elk initiatief, hoe klein ook, betekent extra milieuwinst. Een insectentuinen is een proces dat traag mag groeien. Zorgen voor voldoende afwisseling in de tuin vormt de hoofdboodschap. Variëteit creëert biotopen. Meer insecten brengen ook vogels en kleine dieren naar de tuin zoals egels en vleermuizen. Een klein hoekje gonst al van leven. Met aandacht voor insecten blijft een tuin actief in alle seizoenen.

!! Basisvoorwaarde.
Een bijzonder aandachtspunt in een insectentuin is het voorzichtig gebruik van herbiciden, pesticiden en kunstmatige meststoffen. Toch hoeft een tuin daarom niet minder groen te zijn. Meer hierover op de onderstaande website's.

>> 'Zonder is gezonder.' Campagne van de Vlaamse overheid.
>> VELT over de reductie van bestrijdingsmiddelen en ecologisch tuinieren.

Waar kan je in Limburg insectentuinen bezoeken?

>> Bijen- en insecten-centrum 'De Lieteberg' in Zutendaal
>> Natuur Educatief Centrum 'De Wulp' in Neerpelt (natuurreservaat Hageven- Plateaux ).

De tuin van Trees bewijst dat tuinen een belangrijke ecologische rol spelen. Ondanks zijn stedelijke inplanting in Houthalen-Helchteren herbergt deze tuin bijzonder veel insectensoorten. De werkgroep is sinds het voorjaar van 2004 begonnen met het inventariseren van insecten in de tuin van Regionale Milieuzorg.

De tuin van Trees, bij Regionale Milieuzorg in Houthalen-Helchteren, kan men bezoeken. Kijk op de website van Regionale Milieuzorg voor de bezoekdagen en openingsuren. Regionale Milieuzorg startte onder de naam 'Amber' een samenwerking op met Natuurpunt Limburg. Amber ontwerpt trendy tuinen die én siertuin zijn, én afvalarm, én dier/insectenvriendelijk. De tuin van Trees is het boegbeeld van Amber.
>> Amber op Natuurpunt Limburg.
>> Amber bij Regionale Milieuzorg.

>> Amber helpt online met het ontwerpen van een hedendaagse siertuin, stap voor stap.

>> Lees meer over de Tuin van Trees via Natuurpunt Limburg. De 'Tuin van Trees' is immers een vast item in het tijdschrift 'Natuur.limburg.'

>> Zoek je meer naar een dagvlindervriendelijke tuin? Dan helpt de website 'Uw tuin vol vlinders' u praktisch verder met tal van tips en concrete beplantingsplannen.