Met steun van limburg.be Werkgroep Ongewervelden LIKONA - welkom
werkgroep ongewervelden
Homepage
Who are we?
Research / onderzoek
Reports / publications
documentatiecentrum
Agenda
Contact us!
calls for participation/meedoen?
Forum ongewervelden
Entomological_links
soortenlijsten
Mieren/Ants F. Vankerkhoven
kevers
wespen en bijen
 
Tips voor insectenvriendelijke tuinen.

Werkgroep Ongewervelden is een onderdeel van LIKONA (Limburgse Koepel Natuurstudies), Provincie Limburg (Vlaanderen, België)

Go to Likona


Bryolim, Likona werkgroep mossen.

Formicidae, Likona werkgroep mieren.b
Mycolim, Likona werkgroep paddestoelen.
 
werkgroep ongewervelden
Contact webdesign
 
     

• Nestkasten voor wilde bijen. Nesting help.

>> ga terug naar de hoofdpagina 'insectenvriendelijke tuinen'
>> ga terug naar de pagina 'nestkasten'

Solitaire bijen en wespen worden aangetrokken door 'nestkastjes' die van droge plantenstengels worden gemaakt. Naar eigen smaak en mogelijkheden kan men kiezen uit stengelbundels, opgevulde PVC buizen, nestkistjes en commerciële nestgelegenheid.

bewoonde bamboerietdak / rietbundelopgevuld  kanarie-kweeknestkastjeopgevulde volgelnestkastjes

Enkele algemene aandachtspunten. >> Bijen en wespen zijn warmteminnend. Een oostelijke tot zuidelijke orientatie is een pluspunt voor elk type nestgelegenheid. Westelijke opstelling vormt ook geen probleem. Een noordelijke of te zwaar beschaduwde nestgelegenheid wordt niet zo snel opgezocht. >> Holle stengels kunnen in diameter variëren van 3mm tot 1 centimeter. >> Zorg steeds dat holle stengels maar aan één kant open zijn. >> Bescherm alles tegen vocht! Dit kan door een beschutte opstelling of door een dakje te maken van metaal of vochtwerend materiaal. Plaats de nestgelegenheid niet pal in de slagregen.

Stengelbundels kan men snel voorzien. De meest eenvoudige oplossing is een bundel plantenstengels die op een droge plek worden opgehangen. Bij het snoeien van planten kan men de holle stengels apart houden. Integraal samengebonden, zijn ze klaar om als bundel onder een dakgoot of afdak te hangen. Bundels riet en bamboe zijn uitermate geschikt en blijven duurzaam. Bijen die zelf graag een gang uitknagen, worden bediend met bundels vlier- en braamtakken. Een mengeling van verschillende soorten stengels en takken trekt uiteraard een grotere variëteit aan dieren aan.

Buisnestkasten zijn een 'gevorderd stadium' van stengelbundels. De stengels en takken worden gebundeld in een stuk PVC afvoerbuis. Meestal zijn deze buizen en takken een dertigtal centimeter lang. In diameter zijn alle maten buis geschikt. Naar eigen smaak kan men de stengels en takken gelijk met de rand van de buis afknippen of onregelmatig laten uitsteken. De PVC buizen hebben als voordeel dat alles droog blijft. De buisnestkasten hoeft men niet noodzakelijk onder een afdak of dakgoot te plaatsen. Misschien een oplossing om restjes PVC buis nuttig te recycleren?

Nestkistjes zijn arbeidsintensief. Zij worden gevuld met (al dan niet) holle buisjes. Hiervoor is een flinke hoeveelheid gedroogde plantenstengels nodig. Meest geschikt zijn bamboe en riet. Holle stengels van Kattestaart (Lathyrus), Vingerhoedskruid of Engelwortel (Archangelica) zijn ook bruikbaar. Bijen en wespen die graag knagen, gebruiken graag vlier en oude braamstengels. Elke houten kist kan volstaan. Het moet natuurlijk wel voldoende diep zijn. Reken hiervoor minimaal op tien centimeter. De stengels worden stuk voor stuk op lengte gezaagd. Dit is gelijk aan de diepte van het kistje. Vervolgens wordt het kistje opgevuld totdat er geen enkel takje meer bij kan het geheel stevig geklemd zit.
>> wijnkistjes zijn stevig en in verschillende maten te verkrijgen >> een vogelnestkastje waar de voorkant wordt uitgehaald is prima >> een kweeknestkastje voor kanaries is goedkoop, compact en ideaal van diepte om met stengels op te vullen >> met een vochtwerend dak (vb. aluminium) blijft een nestkistje jaren bruikbaar

In de handel bestaan er professioneel gemaakte nestkastjes voor wilde bijen. Deze zijn niet altijd geschikt. Let bij aankoop op het gebruikte materiaal. Neem zeker geen nestkastjes die met een houtbeschermer werden behandeld. De buisjes zijn ook best niet van glas. Dat is wel interessant voor observaties maar laat nauwelijks verluchting toe. Schimmel neemt hier snel de overhand. Buisjes uit hout of karton zijn uitstekend. Buisjes uit natuurlijke materialen met één smalle strook uit plexiglas bestaan ook. Dit laat observatie toe én verhindert schimmel. Deze nestkastjes zijn in de handel nog nauwelijks beschikbaar en blijven vrij duur.
>> Observatiekistjes worden apart behandeld. Deze zijn in de handel verkrijgbaar, maar kunnen met wat handigheid ook zelf gemaakt worden.

>> Lees meer over nesthulp en praktische constructietips op de website 'Wildbienen'

Mostly, wild bee's and solitary wasps will satisfy for each hollow stem that will be offered in a dry and sunny location. All hollow stems can apply for nesting, as soon as the measures do not exceed 5 to 8 mm diameter. The most easy sollution is hanging a bundle of hollow stems 'high & dry'. More elaborate, one can construct bee-boxes filled with hollow tubes and even entire 'insect-walls' of nesting opportunity.